Počinje Super liga: Ko može na crtu Banatu i Novom Sadu?

Predstojećeg vikenda počinje nova sezona u Super ligi Srbije. Prema sastavima ekipa deluje da su glavni favoriti za osvajanje titule upravo oni koji i nose status aktuelnih šampiona. U konkurenciji muškaraca to su stonoteniseri zrenjaninskog Banata, a u konkurenciji žena stonoteniserke Novog Sada.

Favoriti i ove sezone…

Banat nije pretrpeo velike promene u igračkom kadru. Zadržana je okosnica tima: kapiten Ilija Majstorović, odnosno levoruki tandem Marko Petkov i Đorđe Boričić. Otišao je Nikola Strugarević koji je pojačao Crvenu zvezdu, a umesto njega je iz Stenesa, Banatove filijale, vraćen juniorski i seniorki pojedinačni prvak Dimitrije Levajac.

Ostaje da se vidi da li Zvezda sa verovatno najboljim igračem lige Markom Jevtovićem i novajlijom Strugarevićem može da učini nešto više jer za razliku od prethodnih sezona, uz Vladimira Radonjića, tim iz Ljutice Bogdana konačno ima igrača i na poziciji tri.

Novosadski Radnički, vicešampion, ostao je skoro nepromenjen. Predvodi ga nekadašnji reprezentativac i višestruki državni prvak Bojan Crepulja, uz uvek nepredvidivog Ivora Katića, ali je razlika u tome što je umesto Vlade Borčića pristigao iskusni Denis Čonić.

Novajlija u ligi je Unirea iz Uzdina, nekadašnji jugoslovenski šampion koji ima veoma mlad sastav kao što su Filip Radović, Hunor Falb i Dejan Ocokoljić, pa će biti zanimljivo videti da li su ti omladinci kadri da se nose sa iskusnijim superligaškim ekipama.

Debitant u elitnom rangu je i niški Železničar, svakako osveženje jer odavno nije bilo tima južnije od Požarevca, a Nišlije će predvoditi Bugarin Kiril Popov, jedini stranac u Super ligi Srbije.

Novi Sad, Panonija, ili…

Stonoteniserke Novog Sada ostale su bez najbolje igračice Super lige i četvorostruke državne prvakinje Sabine Šurjan koja je otišla u Mađarsku, ali deluje da imaju spremnu zamenu u liku Tijane Jokić koja je još u borbi za prethodnu titulu dala značajan doprinos. Svakako najveća snaga dolazi od bivše ruske reprezentativke Zoje Novikove i naše seniorske reprezentativke Izabele Lupulesku, uz juniorku Radmilu Tominjak koja je priključena prvom timu i predstavlja zalog za budućnost.

Novi Sad je prijavio i 19-ogodišnju Tamaru Hinić očigledno sa idejom da ”podeli minutažu” među devojkama jer će sezona biti veoma naporna, kako zbog nastupa u Super ligi, tako i u ETTU Kupu gde će STK Novi Sad ponovo biti jedini srpski predstavnik, pri čemu Lupuleskuova i Jokićeva igraju i na dvojnoj registraciji u Španiji.

Nažalost, više nećemo gledati derbi između Novog Sada i Obilić-Aleve. Tim iz Novog Kneževca je raspustio kompletnu ekipu tako što su Aneta Maksuti, Dragana Vignjević i Marija Galonja prešle u novosadsku Panoniju, a za novu sezonu su prijavljene igračice kadetskog uzrasta.

Dakle, Panonija se sada nameće kao izazivač broj jedan Novog Sada, mada nikako se ne sme zanemariti TSC iz Bačke Topole koji je zadržao tandem Ema Rečko – Blanka Rekecki, kao ni Josip Kolumbo iz Niša koji je Moniki Knežević i Ivani Vejnović pridodao Anđelu Menger, do prošle sezone juniorsku reprezentativku.

Ta četvorka je praktično već viđena u plej-ofu, pa će u ligaškom delu sezone najzanimljivija biti borba za opstanak, ako izuzmemo samo ekipu Obilića koja zaista deluje kao najslabija u tom društvu, pa će od preostalih pet ekipa još jedna morati u niži rang.

Portal stonitenis.org će, kao i svih prethodnih godina, redovno pratiti i izveštavati sa značajnijim informacijama iz najvišeg klupskog takmičenja srpskog stonog tenisa.
Informacije

Raspored lige: muškarci / žene
Spisak takmičara: muškarci / žene

Napiši komentar...