Na korak od Tokija: Karakašević i Lupulesku treći u Budimpešti, OI sve bliže

Aleksandar Karakašević i Izabela Lupulesku osvojili su bronzanu medalju na pro-turu u Mađarskoj i tako se još više približili plasmanu na Olimpijske igre u Tokiju ovog leta.

Kome se to smeši Tokio? (foto: ITTF / flickr)

Posle pobeda nad parovima iz Francuske u osmini finala i Hong Konga u četvrtfinalu, srpski dvojac plasirao se u polufinale jednog od najvećih pro-turova na svetu. Na putu do finala bolji od Aleksandra i Izabele bili su takođe igrači iz Hong Konga, Čun Ting Vong i Hoi Kem Do sa 3:0 (12:10, 11:3, 15:13), pa je srpskom paru pripala bronza, ali i vrlo dragoceni bodovi koji će im, po svemu sudeći, doneti plasman na Olimpijske igre.

Ukoliko bi Karakašević i Lupulesku ostvarili plasman, Srbija bi imala čak pet predstavnika na najvećoj sportskoj smotri što je nezabeleženo u istoriji stonog tenisa kod nas.

Ostali zapaženi u Budimpešti

Veliki broj predstavnika imala je Srbija na otvorenom prvenstvu Mađarske, a u miks konkurenciji takođe su nastupali Marko Jevtović i Sabina Šurjan, koji nisu mogli dalje od osmine finala. Poraz od rumunskog para Ionesku/Sos sa 3:1.

Pretežak zadatak na putu do glavnog žreba u singlu imali su muškarci, jer su morali da prođu čak četiri preliminarne runde. Na prvom koraku u toj fazi zaustavljeni su Aleksa Gacev i Lorencio Lupulesku, dok su korak dalje otišli Aleksandar Karakašević, Žolt Pete, Marko Jevtović i Dimitrije Levajac.

Rundu manje do glavne table morale su da prebrode žene, ali je Srbija i u toj pojedinačnoj konkurenciji na drugom koraku ostala bez predstavnica. Sabina Šurjan, Anelia Lupulesku, Aneta Maksuti, Andrea Todorović, Tijana Jokić i Dragana Vignjević nisu prebrodile prvu rundu, dok su takmičenje u drugoj okončale Izabela Lupulesku i povratnica u nacionalni tim, nekada srpski broj jedan Anamaria Erdelji.

U igri parova kod muškaraca Jevtović i Pete umalo se nisu našli u osmini finala, a u neizvesnom meču nadigrali su ih Česi. Ipak, glavne table, odnosno, osmine finala, domogao se Karakašević u paru sa Slovakom Lubomirom Pistejom, ali je naredna runda bila prevelik zalogaj. Na tom putu bolji su bili Nujtink iz Belgije i Dijas iz Poljske.

Bez glavnog žreba ostale su i žene u igri parova, a najbliže tome bile su Lupulesku i Šurjan, dok su u prvoj takmičenje završile Tijana Jokić i Andrea Todorović.

Detaljni rezultati i informacije

Napiši komentar...